Inloggen in je Google-account zonder wachtwoord

Om veilig in te loggen op je Google-account, lanceert Google een nieuwe inlogmethode: ‘passkeys’ of toegangssleutels. Die zijn veel veiliger dan wachtwoorden en bovendien een pak eenvoudiger in gebruik. Hoe werkt het?

Deze nieuwe veilige inlogmethode zonder wachtwoord maakt gebruik van biometrische gegevens of andere manieren voor schermvergrendeling, zoals pincodes. In plaats van je gebruikersnaam, wachtwoord of tweestapsverificatie log je nu in via een vingerafdruk, gezichtsherkenning of een pincode.

Nieuw is dat niet, want je gebruikt deze methode waarschijnlijk al lang om je smartphone te ontgrendelen bijvoorbeeld. Maar nu kan je ze dus ook toepassen om in te loggen op je Google-account.

Wat zijn passkeys?

Passkeys of toegangssleutels zijn onderdeel van het FIDO-Protocol. Dit protocol spitst zich toe op de veilige en snelle identificatie van online gebruikers en is van toepassing in de meest populaire browsers en besturingssystemen zoals Android, ChromeOS, iOS, macOS en Windows.

Voordelen van passkeys

In tegenstelling tot wachtwoorden hoef je deze beveiligingssleutels niet te onthouden of typen. Je kan ze ook niet opschrijven of per ongeluk aan iemand anders geven. Passkeys zijn ook ontworpen om de privacy van de gebruiker veilig te stellen. De biometrische gegevens van de gebruiker worden nooit naar de servers van Google of andere websites en apps gestuurd.

Bovendien zijn ze gewoon makkelijker in gebruik. Uit onderzoek van inloggegevens door Google blijkt dat toegangssleutels 2 keer sneller en 4 keer minder foutgevoelig zijn dan wachtwoorden.

Hoe stel je passkeys in?

Wil je gebruik maken van deze inlogmethode in je professionele Google Workspace omgeving? Dan kan je als Google Workspace administrator deze nieuwe beveiligingsmethode voor gebruikers instellen via de beheerconsole.

Meer info nodig of vragen? Contacteer ons.

Vorige
Vorige

Nieuw in Google Workspace - zomerupdate

Volgende
Volgende

Duet AI doet zijn intrede in Google Workspace