Nieuw in Google Workspace - zomerupdate

Google Workspace staat niet stil. Met de regelmaat van de klok dropt Google nieuwe functionaliteiten in Gmail, Docs, Sheets, Slides, Agenda, Chat en Meet die je werk net weer dat tikkeltje makkelijker en leuker maken. Soms lijken het maar kleine aanpassingen, toch is het effect vaak groot! Blijf op de hoogte en win tijd met deze nieuwe handige toepassingen.

‘What’s new’ sinds de zomer 2023? We zetten de belangrijkste nieuwigheden voor jou op een rij.

Google Chat: suggesties, emoji’s, gifs en structuur

Snelheidsrecords breken bij het chatten? Dat kan! Ken je deze functies al? Met Smart replies geeft Google Chat je al suggesties voor antwoorden. Je hoeft maar te klikken op het antwoord van je keuze.

Smart Compose geeft je contextuele suggesties om je zin af te maken. Ook hier heb je maar te klikken om je keuze te maken. Twee voordelen: je wint tijd en verkleint de kans op schrijffouten.

En met quote in reply kan je op 1 bepaald bericht in een conversatie antwoorden, terwijl de conversatie verder loopt.

We love emoji’s! Niets zo leuk als dat om je boodschap kracht bij te zetten. In Google Chat vind je meer dan 1000 standaard emoji’s. Maar wist je dat je ook zelf gemaakte emoji’s kan opladen. Denk aan je bedrijfs- of teamlogo of een eigen ontwerp. Zodra je de emoji hebt opgeladen, kan iedereen in je organisatie het gebruiken.

Naast emoji’s kan je ook antwoorden met een gif. Even makkelijk toe te passen als een emoji. In Google Chat vind je tussen de duizenden gifs makkelijk die ene ontroerende, grappige, leuke, spannende,... die net uitdrukt wat jij wil zeggen.

Heb je een chat met veel tekst en wil je die leesbaarder maken? Dan kan je nu ook je tekst vormgeven door letters of woorden in vet of schuin te zetten, te onderstrepen of een kleur te geven. Opsommingstekens geven je tekst meer structuur.

Google agenda: it’s focus time! En waar zit je?

Plan je focus tijd in je agenda en geef je ook aan dat je niet wil gestoord worden, dan kan je nu ook je notificaties uitzetten. Geen afleiding meer mogelijk!

In je agenda kan je nu ook werklocaties instellen voor specifieke dagdelen. Werk je bijvoorbeeld in de voormiddag thuis en in de namiddag op kantoor, dan kan je dat nauwkeurig aangeven.

Gepersonaliseerd mailen in bulk met Sheets en Gmail

Mail merge met Google Sheets is nu ook mogelijk in de webversie van Gmail. Met deze integratie kun je een sheet met maximaal 1.500 ontvangers koppelen aan een mail en de gegevens van die sheet gebruiken als mailmerge-tag .Zo kan je de mail personaliseren met voornaam, naam, enz. Het pictogram voor mailmerge vind je bovenaan rechts naast de adresbalk van je mail. Elke mailmerge bevat ook steeds een persoonlijke uitschrijflink voor elke ontvanger.

Google Meet: heet jij ‘vergaderzaal 1.L.0’?

Wie deelneemt vanuit een vergaderruimte aan een virtuele meeting, krijgt in Google Meet de naam van die ruimte. Met de nieuwe ‘companion mode check-in’ functie op je laptop of smartphone geef je aan dat je in de vergaderruimte bent. Je checkt in. Zo kan iedere deelnemer aan de meeting naam en toenaam van de aanwezigen in de vergaderruimte zien.

Win tijd met je eigen ‘building blocks’ in Google Docs

Met de functie ‘custom building blocks’ in Google Docs kan je zelfgemaakte tekstblokken, tabellen en elementen opslaan en er herbruikbare componenten van maken. Bijvoorbeeld, je hebt een sjabloon voor projectmanagement waar je mijlpalen en taken mee bijhoudt, een checklist voor productlanceringen of een tekstfragment dat je vaak gebruikt. Je kan die onderdelen bewaren als ‘building block’ of bouwsteen en makkelijk toevoegen aan andere documenten.

Om een bouwsteen te maken, selecteer je dat deel van het document dat je wil opslaan. Klik met de rechtermuisknop en selecteer ‘Save as custom building block’. Geef de bouwsteen een naam en sla op. Om de ‘building bloc’k in te voegen, typ je ‘@’ en de naam of scroll naar beneden naar "Building blocks" en selecteer de bouwsteen die je nodig hebt.

Meer Google Workspace tips?

Volg ons op LinkedIn. Daar posten we regelmatig handige nieuwe functionaliteiten in jouw favoriete tool.

Vorige
Vorige

Bedrijvennetwerkdagen - Klaar om je netwerk een boost te geven?

Volgende
Volgende

Inloggen in je Google-account zonder wachtwoord