Duet AI doet zijn intrede in Google Workspace

Met Duet AI voor Google Workspace lanceert Google een reeks generatieve AI-toepassingen die je helpen sneller en beter te schrijven, herschrijven, organiseren, visualiseren, vergaderen en nog veel meer. Sinds maart 2023 test Google volop deze AI-toepassingen uit in Google Workspace Labs. Na de testfase zal Google stapsgewijs, taal per taal, deze generatieve AI in alle Workspace-apps integreren. 

We bieden je alvast een voorproefje van wat je kan verwachten. 

Duet AI in Google Docs: schrijven en herschrijven 

Duet AI zet je op weg om te beginnen met schrijven. De angst voor het lege blad? Weg ermee! Je opent een Google Doc en typt het onderwerp waarover je wil schrijven. De AI-tool geeft je in enkele seconden een eerste draft. Deze versie kan je verder verfijnen en bewerken. Daarbij kan je steeds nieuwe suggesties vragen. 

Duet AI maakt ook gebruik van slimme informatie ‘snippets’ zoals locatie en status. En van variabelen voor details, waarmee je makkelijk stukjes tekst automatisch kan laten invullen zoals bijvoorbeeld je bedrijfsnaam. Zo ga je sneller van concept naar voltooiing zonder je document te verlaten.

Tenslotte voorziet Duet AI ook een nieuw deelvenster met suggesties voor beter schrijven: kortere formuleringen, alternatieven voor herhalingen, formeler woordgebruik, actiever schrijven,... Wanneer je deze suggesties ziet en hoe je erop reageert, bepaal je zelf. Je houdt dus de controle. 

Herschrijven in Gmail

In Gmail komt Duet AI met een ‘rewrite’ functie die je helpt bij het opstellen van je mails. Wil je een formele stijl hanteren? Of bulletpoints van een meeting omzetten in een verslag? Voor enkele veel voorkomende scenario’s herwerkt de AI-toepassing je content. 

Afbeeldingen genereren in Google Slides 

Met Duet AI in Slides kan je afbeeldingen genereren op basis van een paar woorden. Zelfs illustraties van concepten die nog niet bestaan, zijn mogelijk. Heel handig om visuele input te maken. Je creëert een originele visual aan de hand van een eenvoudige prompt.

Google Sheets: van idee naar actie, van data naar inzichten

Duet AI in Sheets kan voor jou automatisch gegevens categoriseren en labelen. Dat bespaart tijd en werk voor de opmaak van een duidelijke en visueel aantrekkelijke analyse.

De nieuwe functie ‘Help me organize’ in Sheets genereert automatisch plannen voor taken, projecten of andere activiteiten. Beschrijf gewoon wat je wilt bereiken en Sheets genereert een plan dat jou helpt om het te organiseren.

Google Meet: unieke achtergrond voor je videogesprek

Met Duet AI in Google Meet creëer je unieke achtergronden voor videogesprekken. Hiermee creëer je een bepaalde sfeer, zet je de toon voor je meeting, geef je een bepaalde boodschap of verdiep je de connectie met meeting partners. Zo toon je het belang van de meeting aan en laat je zien dat je geeft om de mensen met wie je contact maakt en dat je weet wat belangrijk voor hen is. 

Behoud de controle

Mooie ontwikkelingen allemaal. En dit is nog maar het begin. Voor de sceptici over AI: over één ding is Google alvast heel duidelijk, AI is geen vervanger voor de vindingrijkheid, creativiteit en intelligentie van echte mensen. Soms maakt Duet AI fouten of genereert het ongewone resultaten. Google hanteert dan ook het volgende principe: als gebruiker behoud jij de controle! AI doet suggesties, maar jij bepaalt wat je wilt overnemen, aanpassen of veranderen.


Wanneer al deze toepassingen in onze regio of in het Nederlands beschikbaar zullen zijn, is nog niet duidelijk. Contacteer Cogetix voor meer informatie.

Vorige
Vorige

Inloggen in je Google-account zonder wachtwoord