Voor een snelle groeier als Fietsen de Geus is IT en digitalisering een echte uitdaging. Als gevolg van enkele overnames draaiden verschillende systemen naast elkaar. Voeg daarbij nog een in allerijl opgezette webshop in corona-tijd. En het werd hoog tijd om werk te maken van een stabiele en veilige IT-omgeving.

Ondernemer Thomas Vanderhoydonck, die in 2012 de Antwerpse fietsenwinkel De Geus overnam, schetst de vroegere situatie. “Sinds de overname zijn we sterk gegroeid: naar 2 winkels en een magazijn in Antwerpen en binnenkort een nieuwe vestiging in Edegem. Ook het personeelsbestand groeide mee: van 2 medewerkers naar 25 in een kleine vijf jaar tijd.

Instabiele IT-infrastructuur

Bij die snelle groei was IT niet het eerste aandachtspunt. “Dat maakt dat we op de duur verschillende systemen hadden draaien op allerlei toestellen. Dat was niet meer zo stabiel”, geeft Vanderhoydonck toe. Digitale ‘Vlaamse koterij’, zo zou je het kunnen noemen. PC’s waren niet goed onderhouden, anti-virus updates werden niet uitgevoerd en het netwerk was niet beveiligd. Gevolg: stokkende computers op drukke dagen.

Nood aan meer digitalisering

En dat terwijl De Geus als gevolg van de lockdown volop inzet op digitalisering. Virtuele verkoopgesprekken, een webshop, levering aan huis. “Er kwamen voortdurend nieuwe zaken bij, dus we moesten dit grondiger aanpakken”, besefte de ondernemende Thomas.

Om orde op zaken te zetten, klopte De Geus aan bij Cogetix. “We werken al enkele jaren goed samen. Cogetix adviseert en ondersteunt ons bij de inrichting en het gebruik van Google Workspace en helpt ons om efficiënter te werken met Google Drive. We zagen in hen een goede partner om een stap verder te zetten”, zegt Thomas.

Cisco Meraki oplossing

Die stap kwam er met het Cisco Meraki beheersysteem. Een schaalbare oplossing voor het netwerk waarmee Cogetix van op afstand toestellen kan monitoren, onderhouden en veiligheidsupdates installeren.

Professionalisering in operations

Het beheersysteem operationeel krijgen, was in eerste instantie een hobbelig parcours. “Wij hebben als bedrijf ook verder geprofessionaliseerd en een operations manager aangetrokken. Die werkt nu nauw samen met Cogetix voor de inventarisering van alle devices”, vertelt Vanderhoydonck.

“De oplossing en aanpak van Cogetix geeft ons echt gemoedsrust.”
Thomas Vanderhoydonck - klant bij Cogetix
Thomas Vanderhoydonck - zaakvoerder Fietsen de Geus

En daarmee is een stabiele en toekomstgerichte IT-omgeving nu een realiteit. En daar is Thomas heel blij mee: “Joris, ons aanspreekpunt bij Cogetix, kent al onze hard- en software. Hij staat in nauw contact met onze operational manager, adviseert ons voor aankopen en maakt sluitende afspraken met externe leveranciers zoals Sterkens Security, onze partner voor camera’s en alarm en Cloudcommunications, onze telefonie-partner. Daarbij rapporteert hij op afgesproken tijdstippen over status en security. Als het nodig is, komt hij ter plaatse en vliegt er direct in om problemen op te lossen. Dat is een hele geruststelling. In het drukke seizoen bijvoorbeeld, als onze 8 verkopers bezig zijn met bestellingen invoeren, kunnen we het echt niet hebben dat er een computer uitvalt. Ja, de oplossing en aanpak van Cogetix geeft ons nu echt gemoedsrust”, besluit Vanderhoydonck.


Ook nood aan een stabiele IT-infrastructuur?
Contacteer ons en leg je vraag voor.

Deel dit blogartikel: