Wifi 6, de volgende generatie in draadloze connectie, is onderweg. Wordt dit dringend of is het nog verre toekomstmuziek? Dat hangt er van af. Wat zeker is, dat u best rekening houdt met deze nieuwe technologie als u van plan bent uw netwerk te vernieuwen of te versterken.

Wifi 6 voordelen

Wifi 6 belooft belangrijke verbeteringen. Een snellere connectie met kortere up- en downloadtijden, aanzienlijk betere prestaties in drukke omgevingen en een belangrijke energiebesparing voor de verbonden toestellen. Wanneer de wifi 6 toestellen massaal zullen gebruikt worden, is nog maar de vraag.

Ontwikkeling wifi 6 bijna op punt

Zoals het er nu voor staat, lijkt de ontwikkeling van deze nieuwe standaard voor draadloze connectie pas tegen eind 2019, begin 2020 op punt te staan. De ontwikkelaars hebben ondertussen een ontwerpversie ter beschikking gesteld waar producenten van devices zich momenteel op baseren.

Verwacht wordt dat de uiteindelijke versie mogelijk nog performanter zal zijn en meer energiebesparing zal opleveren dan de testversie. Toch mag dat u niet tegenhouden om te investeren in hardware ontwikkeld op de testversie van wifi 6. Die is absoluut future proof, zo verzekeren de wifi 6-ontwikkelaars.

Producenten zijn klaar

De meeste producenten van hardware, zoals onze leverancier Meraki, leveren nu al acces points en switches die compatibel zijn met wifi 6. Tegen eind 2019 zullen ook de grote merken van smartphones en andere devices hun nieuwe toestellen uitrusten met wifi 6.

Wifi 6 al in uw netwerk

Wanneer investeert u best in een wifi 6-netwerk? Dat hangt van verschillende factoren af. Beheert u een netwerk met veel gebruikers in een drukke omgeving zoals een kantoor, evenementenzaal of een stadion, dan wacht u best niet te lang met het uitrollen van wifi 6 in uw netwerk. Zeker als uw gebruikers nu al klagen over een trage connectie of onderbrekingen, dan is uitstel geen optie. Want zelfs al hebben uw gebruikers nog geen wifi 6 toestellen, met een wifi 6 connectie ervaren ze een aanzienlijke verbetering van het netwerk.

Heeft u minder gebruikers en weinig of geen klachten over de performantie van uw netwerk dan kan u gerust nog even wachten tot de wifi 6-devices veel meer gebruikt worden. Wat u hier gerust kan stellen: wifi 6 is volledig compliant met oudere versies, dus u kan hier de boot niet missen.

Meer weten?

Nog vragen of wil u graag eens overleggen met een specialist of wifi 6 voor u al noodzakelijk is? Contacteer Cogetix voor een vrijblijvend gesprek.