Op dinsdag 26 september 2017 is het zo ver: Google Drive File Stream zal vanaf die dag beschikbaar zijn voor alle G Suite klanten! Enterprise, Business, Basic, Non-profit en Education, alle edities komen in aanmerking voor deze update.
Google Drive File Stream verschaft op een efficiënte manier toegang tot al je Google Drive bestanden vanop PC en Mac. Het is de vervanger van de huidige Google Drive sync applicatie die behoort tot het rijtje klassieke file sync tools: Dropbox, Onedrive, Box, …

Wat is er zo vernieuwend aan Drive File Stream?

Je hoeft de bestanden die bewaard worden in Google Drive niet langer vooraf te downloaden om ze te kunnen doorzoeken op je computer. In plaats daarvan worden de bestanden naar je computer gestreamd op het ogenblik dat je ze nodig hebt. Wil je een bestand bekijken of bewerken dan zal File Stream het bestand voor je downloaden, on-demand. Op deze manier is de belasting van je computer en je harde schijf veel kleiner. Voorheen moesten immers alle bestanden van de geselecteerde Drive mappen doorlopend gesynchroniseerd worden op je computer. Ook de bestanden die je nooit zal raadplegen of bewerken op dat toestel. Je kan je voorstellen dat dit een enorme besparing betekent op het gebruik van je systeem.

En er is meer...

Vanzelfsprekend biedt Drive File Stream de mogelijkheid om geselecteerde mappen ook offline ter beschikking te houden. Denk maar aan een actieve projectmap waarop je offline wil kunnen doorwerken. Als het project is afgelopen kan je de offline beschikbaarheid eenvoudig weer opheffen zodat de opslagruimte op je harde schijf weer vrijkomt.

Aangezien Google volop inzet op artificiële intelligentie en machine learning zal het je ook niet verwonderen dat deze technologie ook deel uitmaakt van Drive File Stream. De modellen van Google kunnen zelf op een intelligente manier bepalen welke bestanden ze in de achtergrond moeten downloaden teneinde ze snel beschikbaar te hebben wanneer je ze wenst te openen.

En last but not least: Drive File Stream biedt ook toegang tot Team Drives.

In praktijk

De beschikbaarheid van Drive File Stream is goed nieuws voor diegenen die dagelijks in de weer zijn met toepassingen die nog geen volwaardig equivalent hebben in de cloud. Denk aan Photoshop, Illustrator, Indesign en Autocad. Toepassingen die omwille van de bestandsgrootte en onderlinge referenties tussen bestanden een lokaal opslagmedium behoeven (cfr. het “plaatsen” van afbeeldingen in InDesign). En uiteraard ook goed nieuws voor diegenen die nog steeds moeite hebben om afscheid te nemen van Microsoft Word, Excel en Powerpoint :-)
Voorheen hebben wij zulke klanten uit de nood kunnen helpen met de installatie van een Synology nas. Zeg maar een fileserver met ingebouwde Google Drive synchronisatie. Zo’n nas vormt een brug tussen de klassieke benadering van bestanden op een netwerkschijf en de hedendaagse toegang van bestanden via de cloud: “any time, any place and any device”. Dit om te vermijden dat elke gebruiker de volledige inhoud van de fileserver op zijn PC moet synchroniseren.Deze methode is dankzij de komst van Drive File Stream verleden tijd.
Wens je ook gebruik te maken van Google Drive File Stream in jouw organisatie? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Lees ook: Drive File Stream launching to all G Suite customers

Powered by StoryChief