Dat thuiswerk nu eindelijk doorgebroken is, mag je wel stellen. Zelfs de meest ‘die hard’ tegenstanders moesten er de voorbije maanden aan geloven. Thuiswerk bewees zijn voordelen en is hard op weg om een blijvertje te worden. Hoe je dat op ICT-vlak vlot en vooral veilig organiseert, is wel een belangrijke uitdaging. We zetten je graag op weg.

Om van thuiswerk een succes te maken, is het natuurlijk belangrijk dat je medewerkers even vlot met bestanden en applicaties kunnen werken als op kantoor. Hoe zorg je voor een veilige thuiswerkomgeving? En op welke manier bescherm jij je bedrijfsapplicaties en data als iedereen zomaar van thuis uit of van op afstand eraan kan? #supercompensatie

Staat IT-security voor jou nog steeds gelijk aan een veilige toegang tot je netwerk, dan vraag je om problemen. Het is niet omdat een gebruiker op een of andere manier je netwerk is binnen geraakt, dat je die kan vertrouwen!

Ander veiligheidsniveau

IT-veiligheid organiseer je ondertussen op een heel ander niveau. Zo verplaats je best je beveiliging naar je data en je toepassingen zelf. Laat gebruikers zich op dát niveau identificeren vooraleer je ze toegang geeft.

Thuiswerk: weg met VPN

Om thuiswerk of telewerk vlot te laten verlopen is een snelle en stabiele internetverbinding natuurlijk een absolute vereiste. Toegang verzekeren tot je bedrijfsdata in de cloud, hoeft daarom niet meer via een VPN-connectie of login op je bedrijfsnetwerk. Inloggen kan gewoon via internet. Zorg er wel voor dat dat veilig gebeurt, op basis van controle van de identiteit en gegevens uit de context (locatie, toestel) van de gebruiker.

Veilige cloud software

Om dat makkelijk te organiseren, stap je best over naar cloud software. Als je zo’n pakket overweegt, is het niet alleen belangrijk om te verifiëren welke functionaliteiten het allemaal heeft, maar zeker ook om grondig te checken hoe de security is opgezet.

In de meeste cloud-pakketten zit een veilige toegang via login als van nature ‘ingebakken’. Denk aan cloudversies van boekhoudpakketten (bv. Yuki), CRM-toepassingen (bv. Teamleader), customer service tools (bv Freshworks),… enz.

Thuiswerken met Google

Als er één techbedrijf is dat security als topprioriteit beschouwt, is het wel Google. Al jaren investeert de tech-gigant in veiligheid op diverse niveau’s. In eerste instantie met het oog op veilig thuiswerk voor de eigen medewerkers. Maar al heel snel heeft Google dat meegenomen in diensten voor alle gebruikers.

Met de tools van G Suite communiceren, bestanden delen en samenwerken verloopt heel veilig. Bovendien is het gebruikers- en toegangsbeheer heel makkelijk in te stellen, zonder technische kennis. Of check ook eens de vergadertool Google Meet, waarmee je met gebruikers over de hele wereld virtueel kan samen zitten. Met een gerust hart, want Google trekt zijn extreme beveiligingsnormen ook hier door. Zonder dat het je als gebruiker hindert.

Thuiswerk devices

Stel je devices ter beschikking van je medewerkers om thuis te werken, kies dan voor toestellen ‘secured by design’ zoals Chromebooks bijvoorbeeld. Gebruiken je telewerkers smartphones, laptops, tablets,… dan beheer je die best via een centraal systeem zoals de managed devices van Cisco Meraki.

Wist je trouwens dat 70% van de gebruikers security updates negeert? Dat kan je opvolgen en vermijden door Endpoint Verification van Google in te zetten . Hiermee leg je aan je gebruikers minimum vereisten voor security updates op.

Meer weten over veilig thuiswerken?

Je kan al deze en nog andere nuttige informatie over IT-security lezen in onze whitepaper.

Download nu gratis de whitepaper ‘IT-beveiliging: doorbreek de perimeter’.

Deel dit blogartikel: