Google Workspace blijft evolueren en komt de volgende maanden met enkele nieuwe interessante features. Onze manier van werken is door corona drastisch veranderd. Het hybride werken, deels op kantoor, deels van thuis uit of op een andere locatie, doet volop zijn intrede. Met de nieuwe functionaliteiten in Workspace speelt Google daar handig op in. Een overzicht.

Google Workspace is nog geen jaar gelanceerd en alweer zijn nieuwe releases in voorbereiding. Google bewijst hier zijn vooruitstrevende rol. Al meer dan 10 jaar werkt de tech gigant aan de toekomst van connecteren en samenwerken. Google ontwikkelt daarvoor applicaties die ervoor zorgen dat je eender waar en op elk moment kan werken.

Google gaat voor hybride werken

Nu de coronacijfers in de juiste richting bewegen, maken veel bedrijven zich op voor een terugkeer naar kantoor. Maar gaan we weer gewoon zoals in pré-coronatijden met z'n allen voltijds op kantoor werken? Wij denken van niet. We hebben de voorbije maanden gemerkt dat het ook anders kan. Onze manier van werken is drastisch veranderd. Daarom voorspellen we dat een hybride aanpak waarbij je zowel op kantoor als thuis werkt, de meest populaire werkvorm wordt.

Google Workspace biedt een geconnecteerde omgeving waarbij je zowel kan communiceren, bestanden delen en samenwerken op één en hetzelfde scherm. In een hybride werkomgeving is dat niet anders. En daar spelen de nieuwe functionaliteiten van Google Workspace handig op in.

Google Chat: gebruiksvriendelijke interface

De Google Workspace interface wordt nog gebruiksvriendelijker. We hebben tijdens de pandemie volop geconnecteerd via Chat en Meet. Uit dat veelvuldige gebruik heeft Google veel geleerd. Google wil deze applicaties nog beter doen aansluiten bij de nieuwe manier van werken.

Chatruimten evolueren naar ‘Spaces’. Die bieden een nieuwe gebruikersinterface gekoppeld aan features als ‘inline threading’ van onderwerpen, aanwezigheidsindicatoren, expressieve reacties en een inklapbare weergave. Dat maakt het nog makkelijker om met mekaar te communiceren.

Google Workspace: Chat wordt Spaces
Google Chat wordt Spaces

Nieuw in Google Meet en Google Calendar

Google speelt ook in op het feit dat vergaderingen zowel op kantoor als van thuis bijgewoond worden. Daarom voorziet Google in Google Meet en Google Calendar de mogelijkheden om te connecteren waar je ook bent.

Zo krijgt Google Meet een ‘Companion modus’ om de mensen thuis te connecteren met de mensen op kantoor. In die modus krijgt elke deelnemer, van waar die ook inlogt (Chromebook, smartphone, desktop,...) toegang tot de interactieve functies van Google Meet, zoals scherm delen, hand opsteken, Q&A, live ondertiteling, chat tijdens de vergadering, poll’s, enz.

Google Workspace: Meet Companion in Google Meet
Meet Companion in Google Meet - Google Workspace

In Google Calendar krijg je de mogelijkheid om aan te duiden of je de meeting op kantoor of virtueel bijwoont.

Google Workspace: Google Calendar - virtueel of op kantoor een meeting bijwonen
Google Calendar: duid aan of je virtueel of op kantoor de meeting bijwoont

Samenwerken wordt nog eenvoudiger

Als je samenwerkt aan documenten wil je dat als gebruiker zo eenvoudig mogelijk doen, met zo min mogelijk kliks. Google introduceerde al 15 jaar geleden makkelijk samenwerken aan documenten met handige functionaliteiten in Google Docs en Google Sheets. Door de jaren heen is Google dit steeds blijven optimaliseren. De pandemie heeft deze evolutie nog versneld. Google heeft de huidige functionaliteiten nog uitgebreid. We zetten ze even op een rij:

  • @mention gebruik je al voor mensen maar kan je binnenkort ook toepassen voor documenten
  • via een preview modus kan je snel een gekoppeld document bekijken
  • smart blocks laten toe om standaard gedefinieerde elementen snel toe te voegen aan je documenten
  • Google Sheets heeft nieuwe views zoals een Project Timeline
  • in de documenten waar je aan werkt kan je een meeting toevoegen

Veiligheid voorop bij Google

Google Workspace gebruikt al de nieuwste cryptografische standaarden om gegevens in de Google omgeving te versleutelen. Nu zet Google nog een stap verder door klanten zelf controle te geven over coderingssleutels en de identificatie om toegang te krijgen tot die sleutels zelf te laten kiezen. Door deze encryptie in handen van de klant te geven, zijn data niet te ontcijferen door Google.

Google Workspace geeft data encryptie in handen van de klant
Google Workspace - clientside encryption

Met Trust Rules of vertrouwensregels kunnen Google Workspace beheerders beperkingen opleggen voor het intern en extern delen van bestanden en data. Je kan zelfs specifieke regels instellen voor bepaalde teams, afdelingen of groepen.

Google Workspace: trust rules
Google: vertrouwensregels

Met Drive-labels kan je als gebruiker een bestand dat is opgeslagen in Google Drive op een bepaalde manier classificeren zodat er correct wordt mee omgegaan. Je kan Drive-labels ook integreren met functies voor preventie van gegevensverlies (DLP) van Google Workspace. En je kan een bewaarbeleid bepalen met Google Vault. Je kan Drive-labels gebruiken met Drive DLP om extern delen, downloaden en afdrukken van geclassificeerde bestanden te voorkomen.

Google Workspace - Drive labels
In Google Workspace geef je Drive-labels aan je bestanden zodat ze correct worden gebruikt

Meer weten over de nieuwste Google Workspace functionaliteiten?

Dit is maar een selectie van de vele nieuwe features die Google voor Google Workspace gebruikers in petto heeft. Wil je meer weten en ook alles tot in de puntjes kunnen toepassen? Check onze gebruikerstrainingen en coachings.

Deel dit blogartikel: