‘Big changes’ bij Google: de alom gekende G Suite wordt Google Workspace. En dat is niet alleen een nieuwe naam, met bijhorende nieuwe ‘look and feel’. Google zet met Workspace ook verdere stappen in de volledige integratie van de applicaties. En daar horen ook nieuwe abonnementsformules bij. Met meer keuzemogelijkheden, op maat van de behoefte van de gebruiker.

Google Workspace Introductie

Met dit nieuwe aanbod speelt Google volledig in op de veranderde werksituatie waar we momenteel in zitten. Steeds meer werken we samen van op afstand. Contact onderhouden met collega’s, leveranciers en klanten gebeurt meer en meer digitaal. Een goede technische oplossing die samenwerken makkelijker maakt, is dus cruciaal.

En dat is nu net wat Google met Workspace biedt: alle tools die je nodig hebt om makkelijk samen te werken, samenbrengen op één plaats. Denk aan Gmail, Agenda, Chat, Drive, Docs, Sheets, Slides, Meet, enz. “Dat was G Suite toch ook al”, horen we je denken. Ja, inderdaad. Alleen, zet Google hier nog enkele stappen verder in de integratie van de verschillende tools.

Google Workspace: de nieuwe functionaliteiten

Workspace biedt nog meer mogelijkheden om samen te werken. Zo voorziet Workspace in Chat een gasttoegang enin Drive kan je ook mappen delen met mensen buiten je organisatie. Binnenkort kan je met die gasten via de Chatroom ook direct samenwerken aan een document.

Google Workspace: samenwerken aan documenten via Chat

Zet je in Docs, Sheets en Slides een link in je bestand, dan kan je daar nu een preview van zien, zonder dat je een nieuw tabblad moet openen. Zo verlies je geen tijd met switchen van de ene naar de andere applicatie.

Google Workspace: @mention en preview link
Google Workspace: @mention en preview link

Plaats je in je bestand in Docs, Sheets of Slides een “@mention”, dan toont een ‘smart chip’ een pop-up met de contactgegevens van die persoon. De chip stelt zelf acties voor, zoals je bestand delen met die persoon, toevoegen aan Contacten of contacteren via e-mail, chat of videocall.

De ‘Meet picture-in-picture’ die ook al mogelijk was in Gmail en Chat, wordt in de komende maanden ook uitgerold naar Docs, Sheets en Slides. Zo kan je de mensen waarmee je aan het samenwerken bent, ook zien en horen. Het venster met de persoon blijft op de voorgrond terwijl je aan het document werkt. Ook makkelijk voor je klantencontacten: terwijl je met de klant door je prijsvoorstel gaat, kan je hem nu ook zien. Zo speel je makkelijker in op non-verbale signalen die je afleest van zijn gezicht.

Google Workspace: Meet picture-in-picture
Google Workspace: Meet picture-in-picture

Google Workspace tools in nieuw jasje

Je hebt het misschien al gemerkt: het Gmail-logo ziet er helemaal anders uit. In plaats van het rode letterwoord, heeft het Gmail-icoon nu ook de veelkleurige Google-stijl. Alle applicaties gelinkt aan Workspace, krijgen een gelijkaardige make-over. Zo is de integratie van de tools ook zichtbaar in de ‘look and feel’.

Google Workspace: nieuwe ‘look and feel’

Google Workspace prijsformules

Google introduceert ook nieuwe abonnementsformules voor Workspace. Die zijn uitgebreider dan de huidige G Suite formules zodat de functionaliteit beter kan afgestemd worden op de noden van je bedrijf. Workspace heeft als voornaamste doel samenwerken en gebruiksgemak bevorderen. Daarom blijven Gmail, Chat, Contacten, Agenda, Drive, Sheets, Docs, Slides en Meet met hun voornaamste functionaliteiten, inclusief de hierboven vermelde nieuwigheden, in alle formules beschikbaar.

De grote verschillen tussen de abonnementen liggen meer in de achterkant van Workspace. Dat gaat dan over beschikbare opslagruimte, archivering, compliance, beheer en beveiliging.

Business

Tot 300 medewerkers kan je verder met één van de 3 Business-formules:

  • Business Starter – 5.20 euro/gebruiker/maand: ideaal voor kleine kmo’s die vooral een eigen mailadres willen en voldoende hebben aan de standaard productiviteitstools als Gmail, Kalender, Chat, Meet, Drive, Sheets, Slides, Docs om beter samen te werken.
  • Business Standard – 10.40 euro/gebruiker/maand: voor de al iets grotere kmo’s die bovenop de standaard productiviteitstools meer opslagruimte en grotere vergaderingen willen.
  • Business Plus – 15.60 euro/gebruiker/maand: in deze formule zitten extra features rond beveiliging en compliance zoals bijvoorbeeld Vault en Mobile Device Management.

In dit overzicht vind je wat er in de formules is opgenomen. Heb je nu een G Suite Basic of G Suite Business abonnement, is het niet eenvoudig om je overstap één op één te realiseren. Mogelijk verlies je bepaalde functionaliteiten als je kiest voor een Starter of Standard pakket. Ben je niet zeker welke functionaliteiten je gaat verliezen, neem dan zeker contact met Cogetix om de juiste formule te kiezen.

Wil je graag snel, gericht advies? Dan staat de Google Workspace Licentiewijzer voor je klaar! You´re welcome. 😉

Enterprise

Zo is bijvoorbeeld onbeperkte opslagruimte voor gebruikers volledig verleden tijd in alle Business-plannen. Wil je daar toch nog gebruik van maken, dan stap je al ineens over naar een Enterprise-account. Heb je meer dan 300 medewerkers of wil je andere bijkomende zaken naast onbeperkte opslag voor gebruikers, zoals live streaming in Meet naar meer dan 250 deelnemers, extra beveiligingsvereisten, gegevensregio’s,… dan kom je ook automatisch in de Entreprise-formules terecht.


Gratis webinar Google Workspace

Meer weten over de nieuwigheden in Google Workspace? Schrijf dan zeker in voor het gratis webinar ´Ontdek de nieuwigheden van Google Workspace´ op donderdag 10 december van 11u tot 12u.

Deel dit blogartikel: